Zoeken

Met technologie vitaal en gezond thuis in de wijk: de transitie van ‘zorg naar welzijn’

Brede welvaart gaat over kwaliteit van leven. Onder meer het kunnen wonen in de omgeving waar je graag bent. Dit initiatief heeft als doel het realiseren van slimme woonvoorzieningen in wijken, zodat ouderen langer zelfstandig kunnen wonen in een verbonden leefomgeving.  

Verspreid over vijf gemeenten in Zuid- en Oost-Drenthe krijgen pilot woningen een combinatie van fysieke woonaanpassingen en digitale technologie zoals onder meer slimme radar- en sensortechnologie. De bewoners oefenen met het gebruik ervan; samen in straten en buurten. Veilige thuistechnologie die de kwaliteit van leven ondersteunt en inwoners in staat stelt langer zelfstandig thuis te blijven wonen. Technologie als middel voor thuisondersteuning vraagt om een wijkgerichte aanpak waarin bewoners, lokale opleidingsinstituten, het sociaal domein en het MKB samenwerken. 

Om langer vitaal thuis te kunnen blijven wonen, is het voor ouderen van 70 jaar en ouder essentieel om hun zelfstandigheid en kwaliteit van leven te behouden. Binnen dit initiatief wordt dit samen met de ouderen georganiseerd. 

In Zuid en Oost-Drenthe geldt dit voor ongeveer 28.500 huishoudens, oftewel 20% van alle huishoudens in de aan de Regio Deal deelnemende gemeenten: Borger-Odoorn, Coevorden, Emmen, Hardenberg en Hoogeveen. De pilot omvat 500 woningen, die verspreid zijn over de vijf wijken uit de vijf deelnemende gemeenten. 

Thuis blijven wonen is in Nederland steeds meer de norm. De vergrijzing en het afnemend aantal jongeren (ontgroening) maken het noodzakelijk om anders naar zorg en ondersteuning te kijken. Er moet gezocht worden naar vernieuwende oplossingen om zorg beschikbaar te houden waar deze echt nodig is. Tegelijkertijd hechten ouderen veel waarde aan autonomie, het kunnen blijven wonen in de eigen vertrouwde leefomgeving en nabijheid van hun sociale netwerk en familie. Die wens wordt versterkt doordat mensen langer doorwerken en actiever blijven. 

Het doel is niet om de zorgvraag centraal te stellen, maar het dagelijks leven van mensen te ondersteunen. Door deze technologie op een natuurlijke manier te integreren in de woonomgeving ontstaat er een leefbare buurt waar bewoners – met of zonder zorgbehoefte – gezond, zelfstandig en verbonden kunnen blijven wonen.  

Naast de techniek worden er digicoaches en teams van studenten uit de zorg, techniek en welzijn ingezet in de wijk. Op die manier leren studenten samen met bewoners in de praktijk en wordt nieuwe kennis gedeeld.  

Dit initiatief draagt niet alleen bij aan de vitaliteit van ouderen, maar versterkt ook de regionale arbeidsmarkt, het lokale MKB en het onderwijs waarbij het aansluit bij de opgaves ‘Een vitale en zorgzame regio worden’ en ‘Samen met inwoners’ van de Regio Deal.  

Samenwerkingspartners:
Alfa-college (DCTerra in DNA-verband); Hanze, Lectoraat Sensors & Smart Systems; Hanze, Lectoraat Transition towards a  Circular Economy; TZA Drenthe; Greenwise Campus; IT HUB Hoogeveen; NHL Stenden, Lectoraat Digitale Innovatie en Zorg en Welzijn; UMCG, leerstoel huisartsengeneeskunde; UMCG, leerstoel ouderengeneeskunde, inclusief Universitair Netwerk Ouderenzorg (UNO); opleidingen Zorg & Welzijn, techniek en ICT Consortium Waardebepaling (Vilans); Innovation Centre Connective Solutions (ICCS, Woningcoöperatie Actium Wonen; Let Things Talk; Ultraware; Comforest; Vodafone; Sensara; KPN Health; Dokter Drenthe; Dare Health Innovation; Altide 

Relevant

Niks gevonden